• Portal
  • Forum
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Dodatkowe
Statystyki forum
Ekipa forum
Pokaż nowe posty
Pokaż dzisiejsze posty
Login to account Create an account
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Nekron Lokacje Zalen Fale Zalen

Strony ({1}): 1 2 3 4 5 ... 13 Dalej »
Tryby wyświetlania wątku
Fale Zalen
MistrzGry Offline
Administrator
Liczba postów: 2,004
Liczba wątków: 123
Rasa: Człowiek
01-17-2019, 02:39 AM
Większość terenów Zalenu to pagórkowe zielone równiny wyglądające jak wielkie nieregularne fale, długie na kilometry stanowiły dość nierówne kręte szeregi. A gdy jedna fala miała mieć swój koniec w środku tych Fal Zalenu, najdalej kilkadziesiąt metrów dalej kolejna zaczynała rosnąć z ziemi by nie zostawić wiele miejsca dla równych terenów. A taki pagórkowaty teren, bez większej ilości drzew czy niemożliwych do przebycia terenów oczywiście że będzie domeną naturalnych biegaczy, stad kopytnych roślinożerców, ale i ras drapieżczych nie może tu zabraknąć. Drapieżników żyjących na idealnym przystosowaniu się do tychże falowych warunków...

Na długich falistych pagórkach dominują gęste ciemno-zielone trawy z nielicznymi drzewami rosnącymi na ich szczytach. Za to pod pagórkami, w przysłowiowych rowach między falami rośnie  wiele różnych krzewów, kwiatów, ziół, czy innej zieleni zjadanej przez stada kopytnych, oraz gdzie ukrywają się przed wzorkiem drapieżników.

Wraz z pewnym odkryciem driady oraz jej zakutej w metal towarzyszki okazało się że wszystkie te pagórki są tak na prawdę wybrzuszonymi zbiornikami wodnymi wypełnionej niebieskim pyłem który być może był tą wodą. Zbiorniki te często występują w formie podziemnych kulistych jaskiń lub długich tuneli czy kanałów połączonymi ze sobą oraz wypełnionymi wodą zostawiając niewiele 'suchej' powierzchni pod ścianami. Czasami są one kamiennymi półkami nad taflą wody, ale w większości są brzegami często mokrej błotnistej ziemi. Na dnie tych podwodnych wód można znaleźć liczne dziury czy mniejsze kanaliki we ścianach które łączą je z innymi 'falami'.

Wejść do tych podwodnych zbiorników można przez wcześniej powstałe dziury na grzebieniach tych podłużnych pagórków, bądź wykopać swoje własne. Warto jednak się zastanowić przed wejściem do nich, czy na pewno będzie się miało jak potem z nich wyjść.
Szukaj
Odpowiedz
MistrzyniGry Offline
Administrator
Liczba postów: 629
Liczba wątków: 46
01-17-2019, 02:49 PM
- Wciąż nie jestem pewna, czy to dobry pomysł... Ale dobra. Chodzmy dalej, ale szybciej. Pogoda jest paskudna.
Szukaj
Odpowiedz
MistrzGry Offline
Administrator
01-19-2019, 09:31 PM
W ciągu następnej godziny burza was dogoniła, potężny deszcz zwalił się wam na głowy, wiatr wiał jeszcze mocniej a pioruny tańczyły nad wami w chmurach, powiedzenie że ta pogoda jest nieprzyjemna byłoby mocnym niedocenieniem sił natury.

Sawa milczała, wydawała się nie być zadowolona z tej pogody, chciała się szybko schować.

Widoczność była mocno ograniczona. Po kolejnych 20 minutach podróży na południe przez pagórki natrafiłyście na stromą wyrwę która rozdzielała jeden pagórek na samym jego środku. Strome zejście niżej do czarnej wyrwy, nie wiecie co tam jest ani jak dużo przestrzeni jest w niej, czy jest to zwykła dziura w ziemi jak na studnie czy może grota pod pagórkiem. Wiatr pchał was wręcz do środka a błyskawice coraz uderzały w ziemię niedaleko was powodując u ciebie dzwonienie w uszach i momentalną ślepotę która odchodziła równie szybko co przychodziła.

Sawa próbowała przekrzyczeć burzę byś mogła ją usłyszeć, lecz ciężko było Ci ją zrozumieć więc skomunikowała się z Tobą inaczej...
[+]Tylko dla Eiyu
-Musimy tam wskoczyć! Nie możemy ryzykować że dostaniemy jednym z tych piorunów!-
Przyglądając się wyrwie zauważyłaś po chwili że zbocza do wyrwy są dość szerokie prowadząc do niewielkiej podłużnej dziury o wręcz płaskich nierównych ścianach. Jeśli się okażę ta dziura zbyt głęboka to ciężko będzie wam z niej wyjść potem...
Szukaj
Odpowiedz
MistrzyniGry Offline
Administrator
01-19-2019, 11:37 PM
Postanowiłam tym razem zaufać Sawie i wejść do środka. Ewentualnym wyjściem będziemy się martwić potem... Powoli podeszłam do otworu używając swoich cierni, by się nie ześlizgnąć i ostrożnie wskoczyłam do środka.
Szukaj
Odpowiedz
MistrzGry Offline
Administrator
01-20-2019, 12:16 PM
Obie wskoczyłyście do środka, najpierw Ty a potem Sawa. Wpadłaś do zimnej głębokiej wody do której ciągłe wlewała się woda strumieniami przez dziurę, było tu kompletnie ciemno i nic nie widziałaś tak samo jak twoja towarzyszka która od razu poszła na dno...
[+]Tylko dla Eiyu
W głowie usłyszałaś jej głos, pewnie ciężką było jej mówić pod wodą.
-Jakieś światło?-
Do jakiejkolwiek groty trafiłaś było tu bardzo mokro a woda do której wpadłaś jest na tyle głęboko że nie wyczuwasz po swoimi stopami Sawy, musiała wylądować na głębokim dnie.
Szukaj
Odpowiedz
MistrzyniGry Offline
Administrator
01-20-2019, 12:48 PM
Sięgnęłam do plecaka po omacku i, uważając by nic z niego nie wypadło, ostrożnie wymacałam drewniany kufel. Urwałam rąbek swojej już i tak podniszczonej tuniki i zamoczyłam w świecącej krwi z kubka, zamknęłam go szczelnie i wrzuciłam z powrotem do plecaka, zamykając go ostrożnie. Po tym używając świecącej szmatki rozejrzałam się dookoła, próbując ustalić, gdzie byłyśmy.
Szukaj
Odpowiedz
MistrzGry Offline
Administrator
01-20-2019, 10:49 PM
Świecąca wcześniej intensywnie krew traka przez ostatnie 8 dni mocno straciła na swoim blasku i teraz dawało to tylko światła co ledwo paląca się świeca. Było to jednak lepsze niż nic i dawało chociaż ułamek widoczności, ledwo byłaś wstanie ujrzeć zarysy nierównych ścian i sufitu. Cała grota była w kształcie kopuły, wyglądało to jakby ta jaskinia mieściła się pod całym pagórkiem. Może na jego krańcach jest jakaś ziemia nad tym pod-pagórkowym oczkiem wodnym.

Po przyjrzeniu się temu miejsc dokładniej zauważyłaś ze z wody wydają się jakby parować strużki niebieskiego pyłu który dochodził do sufitu gdzie przyklejony do niego powoli wirował w okół dziury którą wpadłaś by przejść na ściany a potem wrócić do wody. Ciekawe czy wiele pagórek Zalenu ma w środku zalane jaskinie...
Szukaj
Odpowiedz
MistrzyniGry Offline
Administrator
01-21-2019, 10:15 PM
[+]tylko dla MG
- To co? Chyba tu utknęłyśmy na dłużej? Nie mam pojęcia jak stąd wyjść...
Rozejrzałam się jeszcze dookoła siebie, niestety wciąż nie miałam żadnego pomysłu co robić dalej. Z nudów spróbowałam złapać ten dziwny pył. I tak nic lepszego do roboty nie miałam...
Szukaj
Odpowiedz
MistrzGry Offline
Administrator
01-22-2019, 02:18 AM
[+]Tylko dla Eiyu
Ciche i miłe szepty Sawy w twym umyśle znów przemówiły odpowiadając na twoje pytanie.
-Pomyślimy o tym jak promienie słońca wejdą tu tą samą drogą co my... A póki co chce wyjść z wody.-
Próbowałaś złapać dziwny pył wydobywający się z wody w której byłaś, lecz było to na nic. Za każdym razem umykał między twoimi palcami nie dając się złapać. Przez ciemność oraz słabe światło wiele nie widziałaś.

[+]Tylko dla Eiyu
Głos Sawy wrócił z małą prośbą, widać nie chciała siedzieć na ciemnym dnie podwodnego stawiku.
-Mogłabyś popłynąć na jakikolwiek kraniec tej groty? Może jest kawałek brzegu pod ścianami na powierzchni. Sama jaskinia wydaje się być okrągła i mieścić się jedynie pod pagórkiem, jest tu też wiele małych dziur we ścianach na dnie przez które mogłam jedynie przecisnąć rękę, wydają się one być jakimiś tunelikami. -
Szukaj
Odpowiedz
MistrzyniGry Offline
Administrator
01-22-2019, 02:22 AM
Postanowiłam spełnić jej prośbę i popłynęłam przed siebie. Jeśli trafiłabym rękami na ścianę, miałam zamiar kontynuować posuwanie się wzdłuż niej, dopóki nie okrążyłabym całej "komory". Aby jednak nie krążyć w nieskończoność zrobiłam świecącą krwią sporego iksa na ścianie.
Szukaj
Odpowiedz
MistrzGry Offline
Administrator
01-22-2019, 03:38 AM
Gdy dopłynęłaś pod ścianę okazało się że pod nią znajdował się skalisty skrawek ziemi nad wodą, miał od o ściany jakieś półtora-metra długości. Złapałaś się tego kamiennego brzegu i podciągnęłaś, następnie zrobiłaś 'X' na ścianie po czym ruszyłaś wzdłuż ściany.

Pięć minut później dotarłaś do swojego X-sa potwierdzając co mówi Sawa, iż cała kopułowa grota jest pod pagórkiem. Może był to dość wąski skrawek skalnego brzegu jednakże zawsze było to trochę suchej powierzchni po której 'spływał' też dziwny niebieski pył. Będziesz mogła tu odpocząć z Sawą jak tylko uda Ci się ją tu wciągnąć.
[+]Tylko dla Eiyu
-Dasz trochę więcej światła tam gdzie jesteś teraz?-
Szukaj
Odpowiedz
MistrzyniGry Offline
Administrator
01-22-2019, 03:09 PM
Otworzyłam po raz kolejny kubek z krwią i wylałam troszkę do wody pode mną. Sawa powinna zauważyć tą świecącą strużkę... Chyba.
[+]tylko dla MG
- Tylko jak ja niby mam cię tu wciągnąć? Mam nadzieję, że dasz radę sama, bo wydajesz się być... Ciężka...
Szukaj
Odpowiedz
MistrzGry Offline
Administrator
01-23-2019, 02:09 AM
Strużka ledwie świecącej zielonej krwi powoli opadała na dno tego zbiornika wodnego, jednakże im niżej była tym ty gorzej je widziałaś.
[+]Tylko dla Eiyu
Po minucie usłyszałaś znów Sawe.
-Mogłabyś wlać tego więcej? Ta woda nie jest taka płytka jak mi się zdawało, muszę widzieć by móc się wspiąć do Ciebie.-
Szukaj
Odpowiedz
MistrzyniGry Offline
Administrator
01-23-2019, 10:49 PM
Z westchnięciem sięgnęłam po raz kolejny po kubek i tym razem obróciłam go dnem do góry nad wodą wylewając całą jego zawartość. Nie czułam się zbyt komfortowo w tej dziurze...
Szukaj
Odpowiedz
MistrzGry Offline
Administrator
01-23-2019, 11:28 PM
Spojrzałaś w dół na wodę, do miejsca gdzie wylałaś całą krew tych stworzeń. Cała ta strużka ledwo dawała jakieś światło przez które nie zobaczyłaś nic konkretnego nawet Sawy która milczała od paru minut.

Po chwili zobaczyłaś jakąś czarną sylwetkę wspinającą się po ścianie tuż pod taflą wodę, po kilkunastu sekundach lewa ręką Sawy wyłoniła się z wody łapiąc skalistą podłogę na której stałaś, zaraz po niej wyłoniła się druga dłoń i twa towarzyszka wyszła z wody podciągając się.

Jej bandaże było nieregularnie porozwalane i mokre, między nimi powstały duże odstępy w których widziałaś coś o ciemnym kolorze niestety ogólne oświetlenie groty a raczej jej brak uniemożliwiał Ci przyjrzeniu się co jest pod bandażami. Sawa szybko zakryła się całą swoją przemoczoną szatą.
-Jak tylko burza się skończy i poranne światło rozświetli to miejsce poszukamy sposobu na wyjście stad, dobrze?-
Szukaj
Odpowiedz
Udostępnij temat:            
Strony ({1}): 1 2 3 4 5 ... 13 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

• Kontakt
  • Ekipa forum
  • Statystki forum
  • Wróć do góry